e

Thuisbatterijen

Thuis je eigen stroom opslaan voor gebruik op een later moment

Met een thuisbatterij kan je stroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Dan heb je op dat moment dus geen stroom nodig van je energieleverancier. Klinkt goed! Maar hoe interessant is dat nu al? En wat betekent dat voor de toekomst?


Wat is een thuisbatterij?


Een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) is eigenlijk niet anders dan een grote oplaadbare batterij. Daarmee kan je de opgewekte stroom van je zonnepanelen opslaan om op een later moment te gebruiken. Gemiddeld gebruik je 30 tot 50 procent van die stroom zelf. Met een thuisbatterij is dat 60 tot 80 procent.
Het ligt aan je stroomverbruik en de grootte van de thuisaccu hoe lang je zonder stroom van het energienet kan. Bij sommige thuisbatterijen is dat uren, maar er zijn ook thuisaccu’s die je zelfs dagen van stroom voorzien.


Thuisbatterij opladen zonder zonnepanelen


Wil je je thuisbatterij met zonnepanelen opladen, dan heb je natuurlijk wel zon nodig. Dat is in Nederland niet vanzelfsprekend! Met ‘n beetje geluk gebruik je een groot deel van de lente en zomer zelf opgewekte stroom dankzij een thuisaccu.
Wat als de zon niet schijnt óf als je geen zonnepanelen hebt? Je kan je thuisbatterij opladen als de stroom van het energienet het goedkoopst is. Bij een vast of variabel contract kan dat het dal-of nachttarief zijn. Dat scheelt vaak niet zo veel.
Met een dynamisch energiecontract kan dat wel veel schelen. Bij zo’n contract is de stroomprijs die jij betaalt gekoppeld aan de inkoopprijs van stroom. Je stelt (bij laag tarief) per uur in wanneer je de thuisbatterij oplaadt. Je gebruikt je thuisaccu als de stroomprijs hoog is.

 
E-mailen
Bellen
Info